Medische Encyclopedie – Overschiese Apotheek – Rotterdam

Overschiese Apotheek

Rotterdamse Rijweg 130 3042 AS Rotterdam Tel:010-4154422 Fax:010-4621007

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > humaan choriongonadotrofine

Inhoud

humaan choriongonadotrofine

HCG is een lichaamseigen hormoon aangemaakt door de placenta (moederkoek). Bij vrouwen stimuleert HCG de eisprong, het stimuleert de eierstokken om het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen te maken en het zorgt dat de baarmoederwand gereed is voor innesteling van een bevruchte eicel.

Bij mannen stimuleert HCG de rijping van de zaadcellen en bevordert het de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken.

Artsen schrijven dit middel voor bij verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen.

HCG wordt ook gepropageerd als afslankmiddel. Uit onderzoek is gebleken dat het hierbij NIET werkzaam is.

Wat doet humaan choriongonadotrofine en waarbij gebruik ik het?

Verminderde vruchtbaarheid

HCG wordt gebruikt bij vrouwen en bij mannen die geen kinderen kunnen krijgen.

Voor een zwangerschap is een gerijpte eicel nodig. Als de eicel voldoende is ontwikkeld, komt hij vrij voor bevruchting. Dit heet de eisprong. HCG kan die eisprong stimuleren. Een mannelijke zaadcel kan daarna de vrijgekomen eicel bevruchten. De zaadballen maken daartoe voortdurend nieuwe zaadcellen aan.

HCG stimuleert de aanmaak van testosteron, een hormoon is nodig voor de vorming van nieuwe zaadcellen.

Oorzaken
Verminderde vruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door vergroeiingen van de eierstokken bij vrouwen (polycysteus ovarium syndroom, PCOS).

Verminderde vruchtbaarheid kan ook ontstaan als de hypofyse onvoldoende hormonen aanmaakt. De hypofyse is een orgaan in de hersenen dat hormonen produceert, zoals hormonen die de geslachtsorganen stimuleren. Als de hypofyse onvoldoende hormonen produceert, komt er bij vrouwen geen gerijpte eicel vrij. Bij mannen worden dan onvoldoende nieuwe zaadcellen aangemaakt.

Verder zijn er nog veel andere oorzaken voor verminderde vruchtbaarheid. Deze worden vaak met IVF (In Vitro Fertilisatie) behandeld.

Behandeling bij vrouwen
Als de verminderde vruchtbaarheid komt doordat geen eicellen rijpen, de eicellen zich onvoldoende ontwikkelen of doordat geen eisprong optreedt, schrijven artsen vaak medicijnen voor die de ontwikkeling van eicellen stimuleren. Als blijkt dat de eisprong bij u met die medicijnen niet tot stand komt, geeft de arts een injectie met HCG om de eicellen te laten rijpen en de eisprong tot stand te brengen. Op die dag en op de dag daarna moet u geslachtsgemeenschap hebben of brengt de arts de zaadcellen in de baarmoeder (inseminatie).

Als u twee weken na de poging tot bevruchting nog niet ongesteld bent, is er kans dat u zwanger bent. Het kan echter ook zijn dat de menstruatie door de hormonen wat later komt.

Bij een IVF-behandeling (In Vitro Fertilisatie) vindt de bevruchting buiten het lichaam plaats. Als de eitjes voldoende gerijpt zijn, haalt de arts ze uit de eierstokken om ze vervolgens buiten het lichaam te laten bevruchten.

Na de bevruchting worden soms ook nog enkele dagen maximaal drie injecties HCG gegeven om de zwangerschap te ondersteunen.

Behandeling bij mannen
Om de aanmaak van nieuwe zaadcellen te stimuleren, gebruikt u gedurende minimaal drie maanden injecties HCG. Het duurt ongeveer twee en een halve maand voor de zaadcellen zijn volgroeid. Dus vanaf dan heeft u bij geslachtsgemeenschap kans op een bevruchting. Bij een op de twee paren lukt dit als de onvruchtbaarheid alleen lag aan het sperma van de man.

Lees meer over verminderde vruchtbaarheid . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De bijwerkingen zijn verschillend bij vrouwen en mannen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Bij vrouwen:

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Meerlingzwangerschap

  Door gebruik van dit middel kunnen zich meerdere eicellen tegelijkertijd ontwikkelen. Dit kan leiden tot tweelingen of meerlingen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overreactie van de eierstokken, waardoor zich te veel eicellen ontwikkelen. Dit kan ernstige klachten geven, met onder andere kans op trombose. De verschijnselen van deze overreactie merkt u na de eisprong: ernstige buikpijn, diarree, braken, pijnlijke borsten, plotselinge gewichtstoename van meer dan twee kilo, kortademigheid en niet of heel weinig plassen.

  Waarschuw bij deze verschijnselen meteen uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Pijn op de injectieplaats, roodheid, zwelling, jeuk en blauwe plekken.

  Vooral gedurende de eerst dagen van de behandeling.

 • Huiduitslag door overgevoeligheid voor dit middel.

  Meld deze bijwerkingen aan uw arts. Deze zal de behandeling stopzetten, en kan soms proberen of u voor een ander preparaat niet overgevoelig bent. Bij ernstige benauwdheid meteen uw arts raadplegen.

 • Trombose. Dit kunt u herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed.

  Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst.

 • Bij vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, zou de tumor mogelijk kunnen groeien of terugkomen door het gebruik van dit middel.

  Dit is echter niet bewezen. Overleg hierover met uw arts.

Bij mannen:

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Pijn op de injectieplaats, roodheid, zwelling, jeuk en blauwe plekken.

  Vooral gedurende de eerst dagen van de behandeling.

 • Huiduitslag door overgevoeligheid voor dit middel.

  Meld deze bijwerkingen aan uw arts. Deze zal de behandeling stopzetten, en kan soms proberen of u voor een ander preparaat niet overgevoelig bent. Bij ernstige benauwdheid meteen uw arts raadplegen.

 • Vasthouden van vocht. U merkt dit ook aan een toename van uw lichaamsgewicht.

  Hierdoor kan ook uw bloeddruk iets stijgen. Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.

 • Borstvorming

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik humaan choriongonadotrofine gebruiken met andere medicijnen?

HCG heeft een wisselwerking met veel andere hormonen. Hormonen kunnen elkaar tegenwerken of de combinatie kan juist nodig zijn voor een goed effect. Daarom is een deskundige begeleiding door een specialist noodzakelijk om de precieze combinatie van de verschillende hormonen te bepalen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Dit medicijn mag worden gebruikt net na het ontstaan van de zwangerschap om de zwangerschap in stand te houden. Gebruik het echter niet later tijdens de zwangerschap. Het kan de ontwikkeling van de baby beïnvloeden.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet waarschijnlijk dat dit medicijn in de moedermelk terecht komt. Dit medicijn kan er wel voor zorgen dat de borstvoeding vermindert.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Dit middel moet in een spier of onder de huid worden ingespoten. Een enkele keer zult u zelf of uw partner injecties onder de huid toedienen. De arts of verpleegkundige zal u daartoe precies instrueren. Aarzel niet bij onduidelijkheden uitleg te vragen.

Bewaar dit medicijn in de koelkast (niet in het vriesvak).

Wanneer?

Vrouwen: bevordering eisprong
Dit middel wordt toegediend op het moment dat de arts met een echo heeft gezien dat de eicellen voldoende zijn gerijpt. Op die dag en op de dag erna moeten de eicellen worden bevrucht. U moet dus op die dag geslachtsgemeenschap hebben, op die dag moet de inseminatie plaatsvinden of op die dag worden de eitjes 'geoogst' voor de IVF.

Hoe lang?

Rijping eitjes en eisprong
Meestal is de injectie met HCG eenmalig. Soms worden gedurende negen dagen nog drie of minder injecties HCG gegeven om de eitjes te helpen overleven.

Mannen: vorming nieuwe zaadcellen
Dit middel moet u minimaal drie maanden gebruiken. Het duurt ongeveer twee en een halve maand voor nieuwe zaadcellen zijn gevormd. Deze blijven daarna enige weken levensvatbaar.

Terug naar overzicht